Tehát
mindig úgy kezdődik, hogy valakitől kapunk egy adag kovászt. A kenyér
elkészítése állítólag nagy szerencsét ígér, és ami nagyon fontos, hogy
csak egyszer lehet életünkben elkészítenünk. Ebből adódik, hogy vissza
nem lehet adni. A kenyér (ami amúgy inkább kalács), több napon
keresztül, pontosabban hétfőtől-szombatig készül. Mindennap kell egy
újabb adag hozzávalót beletenni. Szombat a sütés napja.
Fontos dolgok:
- csak műanyag vagy üvegtálba lehet a kovászt tenni, a fémtál szigorúan tilos
- csak fakanállal lehet keverni, kézzel belenyúlni tilos
- tovább kell adni a tésztát, 3 embernek, a recepttel és a történet leírásával együtt
- elméletileg a hagyomány nem engedi, de a tészta fagyasztható
- hétfőn kell kezdeni
És akkor a lényeg:
Elkészítése:
Hétfő: Adjunk a kapott kovászhoz 25 dkg cukrot, ne keverjük össze, csak hagyjuk nyugodtan.
Kedd: Adjunk hozzá 250 ml felforralt tejet, szintén csak hagyjuk nyugodtan.
Szerda: Adjunk hozzá 25 dkg lisztet és hagyjuk nyugalomban.
Csütörtökön: ezen a napon semmit nem csinálunk a tésztával.
Pénteken: Adjunk
hozzá 25 dkg cukrot, 250 ml forralt tejet és 25 dkg lisztet. Keverjük
az egészet jól össze egy fakanál segítségével és porciózzuk ki 4 adagra.
(1 adag kb. 40 dkg-os) Három adagot ajándékozzunk tovább, egy pedig
marad nekünk.
Szombat: A
negyedik, saját adagunkhoz, adjunk 25 dkg lisztet, fél teáskanál
szódabikarbónát, fél csomag sütőport, 3 tojást, vaníliás cukrot, 250 ml
olajt (tényleg ennyi kell!), 1 evőkanál diót, mogyorót vagy mandulát,
fél teáskanál őrölt fahéjat, 3 marék mazsolát és fél táblányi apróra
darabolt csokoládét. Az egészet összekeverjük és előmelegített sütőben,
kb. 180 fokon átsütjük. Tűpróbát javaslok. Kb. 90 perc. Légkeveréses
sütőben, én 170 fokon sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése